Praktijkinformatie
Verwijsbrieven
Meestal kan via Zorgdomein een verwijzing gemaakt worden, die u via uw mail ontvangt. U krijgt dan per sms een code om de mail te openen. Om goed te kunnen verwijzen, hebben we de naam van de zorgverlener of instantie nodig, uw actuele mailadres en uw mobiele nummer. Indien een organisatie niet bij Zorgdomein is aangesloten, of wanneer u niet beschikt over mail of een mobiel nummer, dan maken wij een schriftelijke verwijzing die u op kunt komen halen.
Let op: Wettelijk gezien mogen wij niet achteraf verwijzen of een verwijzing antedateren.
U kunt dus niet uit eigen beweging een afspraak met een specialist in het ziekenhuis maken en achteraf een verwijzing aan ons, huisartsen vragen, tenzij u via de Spoedeisende Hulp in het ziekenhuis komt.
Indien de medisch specialist uw behandeling nog niet heeft afgesloten, is geen nieuwe verwijzing nodig. Meer informatie vindt u op de website Verwijsafspraken
Laboratoriumonderzoek
Kosten
Voor uw bezoek aan de huisarts betaalt u geen eigen risico. Wij maken u erop attent dat onderzoek dat wij uitbesteden aan een laboratorium, zoals bloed-, urine- en ontlastingonderzoek, niet standaard wordt vergoed door de basisverzekering. Vraag bij uw zorgverzekeraar na voor welke kosten u wel of niet verzekerd bent.
Laboratoriumdiagnostiek, trombosezorg en zelfmeten op aanvraag van de huisarts door Atal-Medial valt onder de basisverzekering van uw zorgverzekering. De tarieven die voor u gelden zijn afhankelijk van uw zorgverzekeraar. Deze zorg gaat wél ten laste van het eigen risico (voor patiënten boven de 18 jaar).
Geneesmiddelen
Als onderdeel van het betaalbaar houden van de huisartsenzorg in Nederland hebben huisartsen met de zorgverzekeraars afgesproken om daar waar mogelijk geneesmiddelen zonder merknaam voor te schrijven. Deze geneesmiddelen heten generieke (merkloze) geneesmiddelen. Een generiek geneesmiddel heeft dezelfde werkzame stof en dezelfde farmaceutische vorm (bijvoorbeeld tablet, capsule of injectievloeistof) als het merkgeneesmiddel. Het generieke geneesmiddel heeft dezelfde therapeutische werkzaamheid en risico’s als het oorspronkelijke geneesmiddel. Het kan wat betreft vorm en kleur verschillen van het oorspronkelijke geneesmiddel.
In zeer uitzonderlijke gevallen kan het zijn dat u allergisch of intolerant bent voor bepaalde hulpstoffen in een merkloos geneesmiddel. Als de huisarts bepaalt dat het medisch strikt noodzakelijk is dat u toch een duurder geneesmiddel moet gebruiken, wordt dit vergoed. De arts vermeldt dit op het recept. Als u zelf het merkgeneesmiddel wilt gebruiken, zonder dat de arts dat medisch noodzakelijk acht, dan kunt u dat aangeven bij de apotheek. U betaalt het middel dan zelf.